150 g červených fazolí
150 g bílých fazolí
2 bobkové listy
1 lžíce červené papriky
1/2 kávové lžičky pálivé papriky
1 střední cibule
1 stroužek česneku
1 lžička rajčatového protlaku
1 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
150 g Valašský špek
2 lžíce mouky
1,2 litru hovězího vývaru
hrst lístků velkolisté petrželky
dle potřeby sůl a pepř
1 ks větší mrkev
1 ks kořenové petržele
Fazole propláchneme ve vodě abychom je zbavili od prachu a nečistot a poté je přes noc namočíme do hrnce s vodou. Každý druh fazolí namočte v odděleném hrnci. Druhý den vodu i s fazolemi osolíme a dáme vařit.
Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme orestovat na sádle a necháme zezlátnout. Poté přidáme na kostičky nakrájený špek a postupně přidáváme protlak, papriku, česnek a mouku, kterou necháme rozpustit v tuku. Pozor – česnek a mouku nerestujeme na tuku více než 3 minuty.
Vše zalijeme vývarem a přidáme bobkový list. Dále přidáme uvařené fazole, mrkev, petržel, ochutíme solí a pepřem a necháme vařit přibližně 20 minut. Petrželku přidáme na ozdobení při servírování.
Tipy:
Pokud chcete polévku méně pikantní, tak můžete dát méně papriky nebo ji úplně vynechat.
Pokud chcete polévku naopak pálivější, můžete přidat ještě chilli papričku. Tu ale přidejte až spolu s fazolemi.